Bârlibaș
Este asezat în sudul comunei Sânpetru de Câmpie și are o vechime tot atât de mare ca și celelalte sate ale comunei (1305). Pe aceste locuri au trait oameni din cele mai vechi timpuri. Cu prilejul construirii unui siloz lângă grajdurile fostului CAP, lângă școală (acest teren a aparținut lui Vasile Bacali) au fost descoperite două cești de culoare neagră, cu toarte. Ceștile sunt de la sfârșitul epocii bronzului, anii 800-1000 î.e.n. Repertoriul arheologic al judetului Mureș arată că ele se gasesc la Liviu Boca din satul Razoare, comuna Miheșu de Câmpie. Satul Bârlibaș este vecin cu cătunul Ștefanca, cătunul Mogoaia din satul Răzoare.
Despre Bârlibaș se pomenește în Conscripția din 1754, când sunt înregistrați iobagii și jelerii de pe moșiile grofilor Alexandru și Samuel Teleki de Szek.
Denumirea de Bârlibaș o găsim și în lucrarea "Studii şi documente privitoare la revoluţia românilor din Transilvania în anii 1848-49", scrisă de Silviu Dragomir (1888-1962), unde se arata ca atunci cand i s-a facut inventarul mosiei nobilului maghiar Teleki Domokos din Sânpetru, acesta avea "laburi" semănate cu secară la Bârlibas si la Râpău (deal situat în partea de est a satului).
Satul Bârlibaș era în pericol să dispară ca localitate. În anul 1974 a fost elaborată Legea nr. 58/1974 - "Legea privind sistematizarea teritoriului și a localităților urbane și rurale". Prin aceasta lege era prevazut ca pana in anul 2002, trebuiau să dispară 7000 de sate, unul dintre acestea era și satul Bârlibaș. In 1988, la conferinta pe tara a presedintilor consiliilor populare, Ceausescu a aratat ca trebuie sa se reduca mai urgent numarul de sate și să se permită dezvoltarea agriculturii. Ca Urmare, in Barlibas nu s-a mai aprobat sa se construiasca locuinte.
Drumurile au fost lasate in paragina, nu s-a mai prevazut electrificarea, populatia a fost pusa la grea incercare. Vazand ca nu mai au nici o perspectiva, locuitorii din Barlibas au inceput sa se mute in centrul de comuna sau chiar in alte localitati. Practic, din momentul apariției conceptului de sistematizare multe familii au decis să se mute în centrul de comună. Astăzi în satul Bârlibaș mai sunt 22 de case locuite, cu excepția zonei pe Vale, care a beneficiat de asfaltare, gaze naturale, alimentare cu apă. Restul caselor au rămas pustii și în paragină, așteptând o posibilă salvare prin cumpărare și transformare a lor în case de vacanță, zona fiind una cu peisaje minunate.
Dupa revolutia din decembrie 1989 in viata locuitorilor din Barlibaș au avut loc unele schimbari in bine. A fost introdus curentul electric prin straduinta oamenilor si tot pentru prima data a fost adusa piatra pentru refacerea drumului comunal, care a fost terminat in anul 2001. Din păcate însă, tot în această perioadă școala primară, cândva o clădire emblemă a satului a fost dărâmată, la câțiva ani după ce copiii au fost nevoiți să plece la școală în centrul de comună, prin comasare. Aceiași soartă a avut și Magazinul mixt sau Bolda ori Cooperativa, care a fost demolată, iar în prezent în acel spațiu este o casă de locuit. În anul 2022 au avut loc lucrări de modernizare a Căminului Cultural. Tot din această perioadă se remarcă și un interes al orășenilor pentru această localitate în vederea achiziționării unei locuințe.